Stark insats av Tor i Vasa

This post is also available in: Finska

– SB Vaasa är möjligen det lag som kommer att ha mest poäng när grundserien är slut. Att vi besegrade laget på bortaplan fastän vi saknade många viktiga spelare känns stort.

Så säger Peik Salminen (bilden) efter matchen i Vasa som slutade 7–8 (1–3, 5–3, 1–2) till Tor. Lovisalaget saknade Joni Niiranen, Dan Forsström, Nicolas Malmberg och Asko Santero samt Julle Sumén som är länge borta på grund av operation. Oscar Arnkil spelade på lördagen i A-juniorernas turnering.

I första femman spelade Salminen tillsammans med Conny Lindblom, Jesse Tolvanen och backparet Jere Jokinen/Matias Palm. Den femman gjorde starkt ifrån sig i första perioden med tre mål. Totalt producerade femman fyra mål.

– Framför allt Connys 1–3 mål var resultatet av ett fungerande spel av hela femman, säger Salminen.

I andra perioden visade SB Vaasa en helt annan klass och gjorde direkt i den tre mål på 36 sekunder. Tors alla tre femmor var turvis på planen då baklängesmålen kom.

– Jag skulle säga att det här mer var ett tecken på hemmalagets enorma anfallsstyrka än på Tors dåliga spel, säger Salminen.

Tredje perioden inleddes med ett fint mål av Atte Silvennoinen, hans första i division ett. Ett viktigt powerplay mål av Iiro Liede gav Tor en tvåmålsledning som laget lyckats hålla ända till fyra sekunder före slutet då SB Vaasa reducerade till 7–8.

Matchen bjöd på flera utvisningar och domarna förklarade att de har fått strikta linjer om att inte godkänna fysiska reaktioner när spelare skyddar sitt lags målvakt. Tors Iiro Liede hörde till dem som fick en fem minuters utvisning då han skyddade Niko Nordström efter att en Vasaspelare slagit Nordström på fingrarna tre gånger.

Söndagen den 15 oktober möter Tor Ådalens IF från Sibbo. Det är då Tors fjärde match i grundserien i division ett, och den första på hemmaplan. Matchen börjar klockan 17.

Tors poäng: Peik Salminen 2+1, Andreas Hietala 1+2, Conny Lindblom 1+1, Iiro Liede 1+0, Jesse Tolvanen 1+0, Jere Jokinen 1+0, Atte Silvennoinen 1+0, Matias Palm 0+2, Joni Kelloniitty 0+1.