Tor till finalen i finska cupen

This post is also available in: Finska

SEINÄJOKI Matchen i finska cupen mellan Nurmon Jymy och Lovisa Tor blev jämn som väntat. På spel stod finalplats och en summa på 5000 euro som tillfaller det lag som blir tvåa i cupen. Cupsegraren, som avgörs den 20 januari i Tammerfors, får 10 000 euro.

Lördagskvällens match slutade 4–4. Tor kvitterade 53 sekunder före fulltid med sex utespelare mot fem, laget spelade alltså utan målvakt. Segermålet slogs in av Sami Aalto på passning av Andreas Hietala.

Tors tränare Marko Paju säger att hans lag spelade enligt överenskommet koncept hela första perioden. Ställningen var 1–2 vid första pausen. I den andra perioden var Jymy mycket aktivare och särskilt i slutet av perioden hade Tor stora svårigheter.

Då tredje perioden började var ställningen 4–3. Tor jagade en kvittering och spelet var mycket jämnt. I sista minuten lyckades Peik Salminen på passning av Joni Niiranen göra 4–4. Laget spelade då utan målvakt.

Sami Aalto gjorde segermålet i förlängningen. Foto: Lovisa Tors arkiv

Under förlängningen hade bägge lagen sina chanser. En rekordstor hemmapublik hejade på Nurmon Jymy och stämningen var laddad. Bägge lagen anföll rätt friskt.

– I ett sådant här läge, då ett enda mål avgör matchen, ser man vilket lag har mest is i magen, säger Marko Paju. Mycket står på spel, men laget får inte tänka för mycket på det. Man måste koncentrera sig på det väsentliga. Vi beslöt oss för att spela modigt och vi lyckades.

I dag söndagen den 7 januari möter Tor på hemmaplan klockan 17 jumbolaget Blue Fox i grundserien i division ett.

– En stor utmaning för oss är att släppa tankarna på segern i cupen och koncentrera oss på kvällens drabbning. Klart att segern i går gav extra energi, men Blue Fox har fått förstärkning av en före detta ligaspelare och kommer att kämpa hårt för att få poäng och kanske på sikt kunna klara seriekontraktet.

Efter kvällens match möter Tor på hemmaplan Nurmon Jymy den 13 januari kl. 17 och på bortaplan Ådalens IF fredagen den 19 januari.

Cupfinalen spelas lördagen den 20 januari i Tammerfors.

Resultatservice.