Kämpaseger för Tor

This post is also available in: Finska

Två blixtsnabba öppningsmål och bra kämpaanda bäddade för en viktig seger för Tor i division ett i fredags. Segersiffrorna mot FBC Turku skrevs 7-9 (2-2, 2-3, 3-4).

Trängsel framför mål. Publiken fick se många hårda duster i matchen. Foto: Lovisa Tor

Trängsel framför mål. Publiken fick se många hårda duster i matchen. Foto: Lovisa Tor

Sammanlagt elva av Tors spelare kom med i mål- eller passningsprotokollet. Första femmans Jonas Hällfors gjorde två mål – Conny Lindblom, Iiro Liede, Andreas Hietala och Jesse Tolvanen varsitt. Andra femmans målgörare var Tommi Taimisto och Jere Jokinen. Från tredje femman lyckades Matias Palm med målskyttet.

Tor öppnade starkt då Conny Lindblom från vänstra kanten hittade Jesse Tolvanen framför målet. 0-1 var ett faktum efter tolv sekunder. Sedan kvitterade hemmalaget vid 7.48 och gick till ledningen 2-1 genom ett långskott från egen planhalva vid 16.32. Tors kvittering till 2-2 kom så att säga i grevens tid då bara sexton sekunder återstod av första perioden. Jere Jokinen gjorde målet, Henri Haapala passade.

Jesse Tolvanen gjorde ett mål och passade till två. Foto: Carita Liljendahl

Jesse Tolvanen gjorde ett mål och passade till två. Foto: Carita Liljendahl

I andra perioden var Tor ännu snabbare med målfabrikationen än i den första. Efter sex sekunder gjorde Hällfors 2-3 på passning av Liede. Åtta minuter senare kvitterade FBC Turku till 3-3 med ett skott från höger kant. Tor kom fort igen och gick till ledningen 3-4 då Taimisto från närhåll tryckte in bollen. Också Lindblom var passligt på plats framför buren ytterligare en minut senare och gjorde 3-5 på Tolvanens delikata passning.
Efter det här fick Tor två utvisningar, den ena vid 31.35 och den andra vid 33.46. Reduceringen 4-5 kom i powerplay men den andra utvisningen klarade Tor utan bakslag.
Tor hade chansen att utöka ledningen genom straffslag, men försöket misslyckades och i det powerplay som därpå följde gjorde Tor inget mål.

FBC Turku har gjort ett av sina reduceringsmål. Foto: Carita Liljendahl

FBC Turku har gjort ett av sina reduceringsmål. Foto: Carita Liljendahl

FBC Turku öppnade tredje perioden fartfyllt och kvitterade till 5-5 vid 42.35. En dryg halvminut senare drog laget på sig en utvisning och Andreas Hietalas 5-6 mål var därför en viktig fullträff för Tor. Men det räckte inte riktigt till. Hemmalaget kvitterade till 6-6 och Tors supportrar kände på sig att det här blir en spännande match.

FBC Turku kvitterade också till 6-6 men fick sedan ytterligare två utvisningar efter varandra. Under den andra lyckades Liede föra Tor till ledningen 6-7. Lite senare snappade Matias Palm bollen åt sig från hemmalagets försvar och gjorde det viktiga 6-8 målet.
Matchen blev en nagelbitare mot slutet med heta känslor både på planen och på läktaren. FBC Turku reducerade till 7-8 då tre och en halv minut återstod. Men med en minut och fjorton sekunder kvar av matchen slog Hällfors in den sista spiken i kistan och 7-9 blev slutresultatet.

I den trånga Sport Garden hallen var ljudåtergivningen usel. Efter prisutdelningen blev det ändå klart att Iiro Liede hade fått en Veikkausmedalj och Jesse Tolvanen en annan.

Tor spelar sina två följande matcher i Lovisa helgen 22-23 oktober. Bägge matcherna börjar kl. 17. På lördag står LNM för motståndet. På söndag kommer SB Welhot på besök. Där har före detta Torspelaren Sami Aalto hittills varit mycket effektiv.

Text: Carita Liljendahl

Tors poäng: Jonas Hällfors 2+0, Iiro Liede 1+2, Jesse Tolvanen 1+2, Conny Lindblom 1+1, Andreas Hietala 1+0, Tommi Taimisto 1+0, Jere Jokinen 1+0, Matias Palm 1+0, Henri Haapala 0+1, Tuomas Savukoski 0+1, Peik Salminen 0+1.