Första segern för Tor

This post is also available in: Finska

Jonas Hällfors gjorde 1+1 i matchen mot HIFK. Foto: Benny Liljendahl

Jonas Hällfors gjorde 1+1 i matchen mot HIFK. Foto: Benny Liljendahl

– Det var en viktig seger för oss, jag är nöjd. Fastän vårt spel inte alltid ser ut att lyckas betyder det inte att vi spelar dåligt. Motståndaren var ibland bara bättre, den här gången åtminstone i andra och i tredje halvleken. Bra att vårt powerplay fungerade, vi vann tack vare de målen i dag.

Det här konstatera Tors spelande tränare Peik Salminen som i onsdags mot HIFK åter var i spelskick och noterades för poängen 0+2.

– Jag hade ett par bra målchanser men lyckades inte den här gången få bollen i nät, säger Salminen.

Tor tog säsongens första seger med siffrorna 7-5 (4-0, 1-2, 2-3). Motståndaren HIFK ligger fortfarande sist i tabellen med en poäng efter fyra matcher.

Tors bästa spelare Tommi Taimisto (2+1) säger på presskonferensen att de första tio spelminuterna var de bästa laget presterat den här säsongen. Efter det kom HIFK bra igen och Tor hade inte längre lika lätt att skapa målchanser.

Joona Marjanen, Peik Salminen. Foto: Carita Liljendahl

Joona Marjanen, Peik Salminen. Foto: Carita Liljendahl

I motståndarnas mål spelade Paolo Keinänen som för några år sedan representerade Tor. Efter en svag första period förbättrades hans spel rejält. Han gjorde många fina räddningar som höll HIFK med i matchen. I tredje perioden gjorde han dessutom en verklig mirakelräddning då han stoppade Jesse Tolvanens straffslag.

HIFKs tränare Marko Paju konstaterar att hans lag sov i första perioden.
– Då motståndaren kommer åt att rymma upp i en 4-0 ledning är det för mycket att ta igen på den här nivån. Vårt spel led också då vi drog på oss så många utvisningar.

Tor öppnade matchen fint och gick till ledningen redan efter 32 sekunder då Andreas Hietalas skott från högra kanten överraskade Keinänen. 2-0 och 3-0 var mål i poweplay av Tommi Taimisto och Julle Sumén. Då spelklockan visade 8.33 gjorde Tor redan 4-0 genom Jere Jokinens långskott. HIFK tog timeout och ville byta målvakt, men då han inte hade rätt färg på spelskjortan tvingades Keinänen fortsätta.

Andra perioden var jämnare. HIFK reducerade till 4-1 vid 23.44 men Tor gick ännu upp i en 5-1 ledning genom Tommi Taimisto på passning av Peik Salminen.
Vid 35.57 fick Tor två utvisningar. I spel tre mot fem lyckades hemmalaget skapa några riktigt farliga lägen och fick publiken med sig. Nära att näta var Conny Lindblom, Julle Sumén och Andreas Hietala. HIFK gjorde sedan ändå 5-2 i powerplay.

I tredje perioden ledde ett slarv i Tors försvar till 5-3 och då HIFK vid 46.24 gjorde 5-4 kändes det som om matchen kunde sluta hur som helst. Motståndarna drog ändå på sig tre utvisningar av vilka en drabbade två spelare samtidigt. Då avgjorde Tor matchen med två powerplaymål, Tuomas Savukoski gjorde 6-4 och Jonas Hällfors 7-4. Att HIFK sedan reducerade till 7-5 ökade spänningen men fler mål blev det inte ens fastän Tor fick ett straffslag.

Fredagen den 14 oktober åker Tor till Åbo. Matchen mot FBC Turku börjar klockan 19.

TEXT: CARITA LILJENDAHL

Tors poäng: Tommi Taimisto 2+1, Julle Sumén 1+1, Jonas Hällfors 1+1, Andreas Hietala 1+0, Jere Jokinen 1+0, Tuomas Savukoski 1+0, Peik Salminen 0+2, Jesse Tolvanen 0+1, Henri Haapala 0+1.

Tors premierade spelare:
Tidningen Östnylands 3 stjärnor: Tommi Taimisto.
2 stjärnor: Conny Lindblom.
1 stjärna: Julle Sumén.
Hungrigaste spelaren: Julle Sumén.

Matchen i siffror.

Presskonferens, video.